SLIK LYKKES DU MED Å DYRKE AVOKADO

Jeg har fått veldig mange spørsmål den siste tiden om hvordan jeg får til å dyrke avokado. Veldig mange som har prøvd sliter med å lykkes. Det er egentlig ingen hokus Pokus. Følg godt med de og ikke glem de bort!  Men jeg skal gi dere de tipsene jeg kan også får dere bare prøve på nytt. Det viktigste er vell å aldri gi seg? Here you go

Såtid – Man kan egentlig så avokado når som helst så lenge man har de plassert lyst. Men om du har prøvd flere ganger og ikke har lyktes så bør du vente med såingen til mars/april. Det er jo heldigvis ikke så lenge til!

Valg av avokado – Velg gjerne en moden og stor avokado men ikke overmoden. Du kan godt velge en økologisk om du ønsker det.

Bruk god tid – Ikke stress når du skal dyrke avokadoen. Det er viktig at du er veldig forsiktig når du vasker stenen, fjerner fruktkjøtt og stikker i pinnene.

Så direkte i jord – Du kan også så stenen direkte i en liten potte med jord. Sett en brødpose over potten når den er plantet og sett den på en varm plass slik at den holder på fuktigheten. Husk at jorda må være fuktig

Bytt vann – Jeg liker best å plante avokadoene i glass. Selv om de kommer raskere opp når de såes i potte så trives de best i vann den første tiden. Også synes jeg det er så fint å se på når de står i glass vase eller lignende. Bare husk å bytt vann ofte, ca en gang i uken. Stenen skal ha kontakt med vann heletiden. Men husk at selv om den er i vannet så må det byttes da den trenger friskt vann. Det kommer også små fluer, støv og diverse i vannet om det ikke pyttes.

Lys plassering – Plasser avokadoen på en lys plass. Når den har blitt stor kan du godt ta den med deg ut på sommeren. Bare husk å ta den med inn igjen før kvelden.

Glad i fukt – Når du har pottet avokadoen i jord må du sørge for at den alltid er fuktig. Avokado planten er ikke glad i tørr jord. Bare husk å vann med måte. Drukner du den får den gule blader.

God drenering – Jeg har alltid ett lite lag med leca kuler i bunnen av potten før jeg fyller på med jord. Du kan også knuse noen kuler og blad sammen med jorda.

Les også: Dyrk din egen avokadoplante, steg for steg.

 

DETTE SKAL JEG DYRKE I ÅR

Nå er vi allerede kommet godt i gang med februar og det betyr at tiden straks er inne for å starte med såingen. Det er ikke alt som kan såes allerede nå men jeg tenker det er greit å starte planleggingen nå ettersom det er noen typer som skal såes nå. Tomat, paprika og chili er de sortene jeg skal så som man kan starte å så i februar.

Urter-Interiør

Jeg har jo en del frø siden i fjor men noen sorter ble brukt opp så de må handles inn. I fjor så prøvde jeg meg på mange forskjellige urter, bær, grønnsaker og blomster. Nå har jeg heldigvis mye mer erfaring på hver sort og funnet ut hva jeg vil fortsette med i år. Jeg skal så klart prøve meg på flere sorter også.

Jeg lovet jo dere å komme med flere tips til hva man kan lage med spiselige blomster. Derfor skal jeg kjøpe inn flere typer spiselige blomster slik at jeg kan utforske litt. Så i sommer kommer det masse tips til hva man kan lage med spiselige blomster. Det blir gøy!

Kornblomst

Disse kornblomstene dyrket jeg i fjor og de var superenkle. Så om du har lyst å prøve deg på noe enkelt så anbefales det å prøve å dyrke kornblomst.

Dette skal dyrkes i år:

Urter – Basilikum, timian, peppermynte, gressløk, koriander, persille, dill, oregano, sukkererter og sitronmelisse

Grønnsaker – Tomater, paprika og flere forskjellige typer chili

Blomster – Ringblomst, kornblomst, solsikke, blomkarse, stemor og nellik

Bær – Jordbær

Det er godt mulig jeg kommer til å prøve meg på flere uteblomster men dette er i allefall det jeg tenkte å starte med. Så får vi se hva jeg får tid og plass til.

 

Les også: Slik lager du din egen urtehage

 

Hva skal du dyrke frem i år?

DERFOR DØR PLANTENE DINE OM VINTEREN

Veldig mange sliter med at plantene dør på vinteren fordi de får mindre lys og det blir kaldere og tørrere i lufta. Lys er veldig viktig for de aller fleste planter. Noen kan stå i mindre lys enn andre men ingen kan stå uten noen form for lys! Hvis du får noen dager med plussgrader vil jeg anbefale deg å vaske vinduene i alle rommene du har planter. Da kommer det lille lyset vi får på vinteren mye sterkere fram og planene vil da trives bedre. 

Plantene skal ha mye mindre vann i vinterhalvåret enn ellers i året men ikke stopp helt opp med vanningen. Mange mister plantene sidene rett og slett fordi de får for lite vann. Se på jorda om den virker tørr og gi den vann utfra det. De plantene som får mest lys trenger som regel mer vann også. 

Hvordan kan man passe bedre på plantene i vinter?

  • Sett så mange planter som mulig nært vinduene. Har du gamle vinduer med trekk så ikke ha de i selve vinduskarmen. Har du plass så plasser de i en bokhylle slik at de får godt med lys.
  •  Tørk forsiktig av støv fra bladene med en myk klut, slik tar den til seg mer lys. Dypp gjerne kluten i litt melk først for ekstra glans.
  • Ikke plasser plantene nært elektrisk varme som varmepumpe, panelovner og slikt. Dette er en stor drapsmaskin for alle planter.
  • Skaff deg gjerne en luft fukter og spary også vann på plantene ca en gang i uken.
  • Unngå trekk fra dører og vinduer!
  • Har du noen planter du er ekstra bekymret for så kan du gjerne gå til innkjøp av plantelys
  • Fjern gule og døde (brune) blader. Disse kan raskt smitte de andre bladene om de ikke fjernes

Les mer: Slik tar du vare på plantene dine

Vanning, elektrisk varme, trekk og lys er de største grunnene til at plantene dine dør i vinterhalvåret. Håper du nå fikk noen tips og ideer til hva du kan gjøre for at de skal få det bedre. 

 

 

SLIK FÅR DU MER KONTROLL PÅ PENGEBRUKEN

Ett av målene mine i 2020 er rett og slett å bli mye flinkere økonomisk. Veldig mange sliter med økonomien. Både vanlige folk og kjendiser som har meget god økonomi. Jeg har hørt om flere kjendiser som ikke har kjøpt seg hus pga overdrevent pengebrukt og null sparing. Uansett om man tjener greit eller sykt bra så er det penger å spare. Nå har ialefall jeg bestemt meg for å ta i ett tak. Jeg har begynt å lage en plan så livet generelt blir mye enklere. Her får du noen av tipsene til å spare penger på en enkel og grei måte.

– Sparekonto / BSU

Man trenger ikke å god økonomi for å opprette en eller begge disse kontoene. Uansett hvor mye eller hvor lite du overfører så hjelper det! Er det en ting jeg angrer sykt på så er det at jeg ikke ordnet BSU for mange år siden! Alle de kaffekoppene, lunsjen på skolen, snusen osv er faktisk ikke verdt det samme som ett hus. Jeg er ganske sikker på at de fleste heller hadde valgt å kjøpe hus? Opprett konto nå og start gjerne med 10kr om det er det du klarer. Ett tips er å overføre 5-10kr hver gang du vurderer å kjøpe en halvliter cola eller noe annet snacks.

– Innpulskjøp

Dropp innpulskjøpene!! Her må jeg virkelig jobbe hardt selv men jeg vet jeg skal klare det! Søtsuget og det “behovet” for alt det andre blir å forsvinne etter en liten stund uansett. Start med ukeshandling og dropp alle småturene på butikken. Se gjennom appen mattilbud og skriv meny utfra den. Ha alltid med deg vannflaske i veska eller bilen istede for å kjøpe små brusflasker.

– Handle ting kun på tilbud

Om det er interiør, sminke eller andre tinger jeg ønsker eller trenger så prøver jeg å kun handle på tilbud. Sminke handler jeg nesten alltid på makeupmekka.no for de har nesten alltid tilbud og ellers lave priser. Interiør prøver jeg å handle på tilbud eller kampanjer. Veldig mange butikker og nettbutikker har gode medlemstilbuder og verdikuponger du får etter at de har handlet så og så mye. Sett av 10 minutter der du går igjennom butikker som har kundeklubb og meld deg på! Vedstativet jeg kjøpte nå i vinter koster normalt 399 men ettersom jeg er Jula kunde fikk jeg det for 199.

Dette kjøpe jeg ekstremt billig på loppis i sommer og spraymalte det hvitt.

– Kjøp brukte klær

Du trenger ikke alltid å kjøpe alt nytt. Jeg kjøper mye av klærne til barna brukt. De vokser så raskt og da blir det dyrt å kjøpe nytt hele tiden. Til meg selv varierer det litt. Finner jeg noen annonser jeg liker i min størrelse så handler jeg brukt. Men ofte selges det poser med klær i str xs-m og da gidder jeg ikke å kjøpe det. Da får jeg mange størrelser jeg ikke kan bruke. Ønsker du å få solgt klærne du legger ut så annbefaler jeg å dele opp størrelsene! Ytterklær handler jeg ofte brukt til meg selv bortsett fra sko.

– Rydd og selg unna

Skriv ned alle rommene du har i huset og velg ett rom du starter med. Rydd så hele rommet og sett alt du ikke trenger i en eske. Slik får du ett ryddig og organisert hjem. På den måten blir det enklere å ikke kjøpe masse dill dall som kun blir liggene som rot. Når du har tatt alle rommene så er det bare å starte å ta fine (klare) bilder og legg det ut for salg. Skriv gjerne ned alt du har solgt og summen så vil de se hvor stor sluttsummen kan bli. Selv har jeg foreløbig solgt 7 ting iår og har alt fått inn 1780kr.

– Alltid ha standar matvarene tilgjengelig

Jeg kjøper alltid mat som kan fryses på tilbud og deler de opp i fryseren. Prøver å alltid ha de varene vi bruker mest som kylling, grønnsaker kjøttdeig, middagspølse og div kjøtt. I Kjøkkenskapet har vi også alltid flere typer pasta, ris, sauser, mel varer ++. Så om vi har dårlig råd en dag så er det bare å planlegge ut fra det vi har. Evt kjøpe en pakke melk så har vi det vi trenger. Egg er også noe jeg bruker å kjøpe ekstra av på tilbud, det er så kjekt å alltid ha det i kjøleskapet. Alltid noe som kan lages om man har egg.

– Dyrk selv!

Her er det mange penger å spare. Urter du kjøper i butikken dør ofte etter en ukes tid men de man dyrker selv kan man ha i en evighet om man steller de riktig. Blomster er også gøy og enkelt å så selv. På disse omerådene kommer det snart masse tips på bloggen.

– Bruk Handlenett

Mange har blitt flinkere til å bruke eget handlett den siste tiden. Det har vell en sammenheng av at prisene for at plast poser er blitt så dyr og at det er flere som renker på miljøet. Selv har jeg ikke kommet så langt enda men jeg har funnet en fin side som selger flere kule handlebag. Om du vil sjekke den ut så heter siden dotothea.no