DYRK DIN EGEN AVOKADOPLANTE

Avokado er ikke bare sunt og godt men selve avokadoplanten tar seg godt ut i stuen. Det tar ca 5 år før det kommer ut avokado på planten. I mellom tiden kan du jo bare nyte synet av den vakre planten. Bare husk å plasser de slik at de får mest mulig lys og varme! Spessielt om vinteren.

Mine er ikke plantet enda men den ene har nå kommet ganske langt i utviklingen og skal snart plantes. Når spiren først har begynt å komme opp så skal det vist ikke ta så lang tid før den kommer til det punktet der den skal plantes. Gleder meg til å plante de å følge med på utviklingen. Jeg kommer såklart til å dele prosessen med dere!

Slik dyrker du avokadoplante:

Kjøp gjerne fler enn en avokado for å være helt sikker på at du får en som blir å spire.

1 Del avokadoen i to uten å skade steinen.

Lag nå godt ut av avokadokjøttet og skyll steinen grundig. Alt fruktkjøttet må vekk for å forhindre at det blir mugg på stenen!

2 Stikk tre tannpirkere inn i steinen. 

Stikk dem inn fra hver sin kant i midten på steinen. Steinen er ikke helt rund, den har en spiss på den ene siden og er litt mer rund på den andre siden. Den runde siden skal ned i vannet.

3 Heng steinen i et glass med vann. 

Minst 1/3 av steinen må dekkes med vann.

4 Skift vann og skyll av steinen i friskt vann annenhver dag. 

Ikke bruk for kaldt vann. Du øker sjansen for at steinen spirer og trives dersom du tilfører steinen masse oksygen ved å skifte vann og fjerne belegget på steinen og i glasset så ofte som mulig.

5 Spiring.

Etter ca 4-6 uker skal steinen sakte sprekke opp på langs. Etterhvert kan du se at det kommer ut en grønn spire som strekker seg oppover, og en rot som går ned i vannet. I tillegg kommer det brune skallet på steinen til å flasse av.

6 Sett planten i jord.

Når spiren har fått noen blader og roten har blitt stor kan du plante avokadoplanten over i en potte med jord.

Bruk en potte med minst 10 cm diameter, og næringsrik jord. Lag et stort hull i jorden og sett roten ned. Begynn så forsiktig å fylle på med jord rundt roten, vær veldig forsiktig så du ikke knekker roten. Fyll opp jord til ca midten av steinen.

7 Toppe planten.

Det kan være lurt å toppe planten over tredje eller fjerde bladet for å få den til å lage flere grener. Da kniper man av det øverste toppskuddet av planten og lar de nederste bladene være. Man kan være nødt til å gjøre dette flere ganger før planten velger å lage grener.

10. Potte om.

Avokadoplanten vil ha større potte og mer jord etterhvert. Du vet at den vil ha mer plass dersom røttene kommer ut av hullet under potten eller hvis planten ser ut til å slutte å vokse. Det vanligste er at den vil ha større potte ca. en gang i året.

 

Har du avokadoplante hjemme?

SLIK LAGER DU LYNGKULER

Nå som høsten er her så er det på tide å pynte opp inngangspartiet med litt høst dekorasjon. I fjor laget jeg slike lyngkuler som jeg pyntet opp med. Disse er lette å lage og pynter opp på en fin måte.

Du kan egentlig bruke hva du vil på disse kulene. Har du feks lavendel liggene så kan du godt bruke bare lavendel. Andre ting du kan erstatte lyng med er mose, blader, blomster, strå etc. Du kan også mikse sammen dine favoritter.

I år tenkte jeg å lage flere forskjellige både størrelser og typer. Når jeg lager lyngkuler så henter jeg bare litt lyng fra skogen.

Det du trenger for å lage lyngkuler er:

– Lyng

– Tau eller ståltråd

– Isoporkule

Når du har fått tak i alt er det bare å dekke isoporkulen med lyng eller mose og surr irund med tråd. Jeg brukte vanlig hobby tråd men jeg vil tru det er enklest med ståltråd. Tar du sølv feks så slipper du at den vises så godt også. Når du er ferdig så er det lurt å ta en sjekkerunde å fyll på med litt der det evt mangler noe.

SLIK FÅR DU INNREDNINGEN TIL Å SE MER EKSKLUSIV UT

Er du fornøyd med hvordan det ser hjemme men så føler du at det likevell er noe som mangler? Her skal du få noen tips til hvordan man kan få den ekstra wow effekten. Det er ikke alltid man trenger den store forandringen for å få det ekstra koselig og gjennomført hjemme.

 

♥  Eksklusive lamper –  Det finnes tusenvis av lamper å velge mellom og de fleste fine er dyre. Men du trenger ikke å bytte om all belysning du har for å få det fint. Det holder feks at du finner en lampe som du liker for å ha over spisebordet. En eksklusiv lampe gir en skikkelig wow effekt. Min favoritt lampe butikk er Lightup.no! De har stort utvalg også er ikke prisene så sky høye som enkelte andre butikker.

Friske blomster – Friske blomster gir en behagelig og god følelse til både deg og dine gjester. Du trenger ikke å kjøpe på butikken om du synes det blir dyrt i lengden. Ute i naturen kan man finne masse flotte blomster, strå og grener som du kan sette sammen til en fin bukett. Om du har sommerblomster ute som holder på å dø så kan du hente de inn å sette det i en vase, nå som det begynner å bli kaldt ute så lever de uansett ikke så mye lengre.

 

Kunst – Har du tomme vegger hjemme bør du vurdere å skaffe noen bilder å ha på veggen. Men før du lager hull i veggen så er det lurt å finne ut helt nøyaktig hvor de vil ha bildene og hva som passer inn. Her er det ekstra viktig å ikke bare følge trenden men velg noe som passer deg! Det kan være familiebilder, fine postere som passer din smak, malerier eller kanskje ett flott bilde av en fotograf. Hvis du er er glad i natur og dyr vil jeg annbefale dere å sjekke ut instagram profilen til @Stiannorum. Han tar seriøst nydelige bilder!

Oppgrader fargene – Er veggene slitte eller er det lenge siden du har oppgradert fargene hjemme? Mal gjerne veggen bak tven i en annen farge enn resten av rommet. Høsten er jo en perfekt tid for å finne frem malekosten å male inne på. Nå som det begynner å bli kaldt ute og vi bruker mer tid inne så har vi mer tid til overs. Det er jo også ekstra godt å møte vinteren med ferdigmalte vegger så du bare kan slappe av med tente lys og en god bok.

Her har vi malt veggen i fargen “Minty breeze”. Den skifter farge utfra lyset i rommet så den blir alt fra lysegrønn til dyp blå.

Store planter – Alle hjem bør ha minst en plante (så lenge man tåler de). Ikke bare er det helsemessig bra å ha planter i hjemmet men de er også fine å se på. Innvister gjerne i en stor plante itilegg til de små. Store planter gir ett ekstremt wow effekt. Store planter har også større helsefordeler enn de små. Feks så slipper de ut mer oksygen enn de som er mindre.