5 NETTBUTIKKER MED PAPMAS, STRÅ OG TØRKEDE BLOMSTER

Pampas, strå og tørket blomster er en stor trend som er kommet for å bli. Her er det bare fantasien som setter grenser til hvordan man kan style opp hjemmet. De kan stå alene i en enkel farge, mikses med mange varienter og farger av tørkede strå og blomster eller mikses sammen med ekte blomster. De kan også brukes til å lage kranser og andre dekorasjoner. Om du synes det ryr litt fra de eller er redd for at de skal bli slitte så kan da spraye lett over de med hårspray så holder de seg mye lengre. Trend eller ikke trend så er disse kommet for å bli i mitt hjem iallefall. Elsker at man kan bruke de til så mye, at de varer lenge og at utvalget er så uendelig.

Vet mange sliter med å finne fine strå så her har jeg laget en liste av noen butikker som selger disse. Håper du finner noe du liker. En butikk som ikke er på listen men som også har fine strå er preginterior.no. De har kun lagurus men de er også veldig billige iforhold til andre butikker.

 

Frokenranum.no – Min favoritt uten tvil! Jeg har flere typer herfra og de er rett og slett kjempefine. Her finner du ett bra utvalg i masse fine farger. Synes heller ikke at prisen er så ille iforhold til mange andre butikker

tørket strå

 

Buadekor.no – Her har de også veldig fine strå og flere spessielle typer som du ikke finner overalt.

 

Frokenmagnolia.no – Veldig fine og stilige står i diverse farger og fasonger.

 

Nordiskehjem.no – Her finner du super nydelige strå og blomster. Om du synes det er vanskelig å mikse sammen buketter selv så har de også ferdige buketter her som er superfine. Her får du skikkelig sommer feeling.

 

Multitrend.no – Med stort utvalgt, masse flotte farger og billig frakt får også multitrend en stor tommel opp fra meg. Her er det bare å drømme seg bort i mange ulike buketter.

 

 

Hva synes du om denne trenden?

 

SÅ ENKELT DYRKER DU DINE EGNE COLEUS (PRAKTSPRAGLER)

Planter og blomster kan til tider litt komplisert å dyrke selv om man har lite erfaring. Jeg har dyrket en del nå og min erfaring er iallefall at urter er det enkleste å dyrke og det som trenger minst stell. Nå varierer det jo veldig ut fra type planter. Og så lenge man passer på de så gror det meste opp.

Men om du ikke har dyrket noe selv før eller har dårlig erfaring så vil jeg virkelig anbefale å starte med praktspragler (coleus). Det kan ta en liten stund før de spirer men når de først kommer så vokser de raskt. Når du er kommet dit at du har en voksen plante så bør den klippes ned avogtil for at den ikke skal bli for stor. Den får også mye sterkere farger når den får mye lys på seg. Altså veldig fin plante som finnes i mange fasonger og farger. I slutten av mars sådde jeg en mix pakke og en pakke med en sort som heter chocolate covered cherry. Jeg kjøpte mine hos Impecta.se men vet de har en mix pakke på europris også.

Det eneste du trenger er plastbeger med lokk ( må være hull i bunn og lokket), frø, jord og vann

Om du ikke har så såkasser så kan du bruke en melkekartong. Bare klipp hull i hver kant på bunnen og ha folie over med små hull eller så kan du bruke en drueboks. Drueboks er perfekt å bruke for den er det hull i fra før.

Fyll begrene med så eller plantejord og stø frøene over. Disse frøene er så små så da trenger de ikke ett dryss med jord over seg. Spray lett over med litt vann og sett plast lokk over. Nå bør de helst plasseres en plass der det er mørkt og varmt, så jeg bruker alltid å sette de på badgulvet under vasken.

Nå må du bare passe på at jorda ikke tørker og spray med vann når det trengs men ikke for ofte eller for mye. Når frøene har begynt å spire så må du plassere de må en litt kaldere plass med mer lys. Vann når jorden begynner å bli tørr. Så er det bare å vente å se alle de fine plantene og følge med på hvilken farger de får. Her har det dukket opp mange forskjellige, Både grønne, neon grønne, rosa, lilla osv. Plantene kan du ha i flere år om du passer på de riktig. Det eneste de krever er mye lys men ikke direkte sollys når sola er på det varmeste og vann når jorda er tørr.

 

Har du dyrket noe denne våren? 

NY YTTERGANG I FARGEN EXHALE

Yttergangen vår har lenge vært en trang, mørk plass som har vært vanskelig å innrede. Ettersom vi bare leier så er det begrenset hva vi kan gjøre. Når man har en liten yttergang så anbefales det å male lyse farger på veggene. Spessielt om det ikke er vinduer i gangen. Vi hadde en medium mørk rød fagre og med lite lys og trangt rom så ble det en dårlig kombinasjon. Mørke farger er veldig fint i store ganger med godt lys. Jeg fikk lyst til å teste en av nye fargene til jotun som heter exhale. Den passet perfekt i gangen vår. Først malte jeg hele gangen i en lys farge jeg hadde liggende. Hadde jeg malt rett på rød fargen så hadde den nye fargen mest sannsynlig blitt mørkere enn på en lys vegg.

Ble desverre dårlig med før bilder men fant ett slik at dere får sett sånn ca hvordan det var.

FØR:

ETTER:

 

For å få rommet til å virke enda større så malte jeg gulvlistene i samme farge som veggen og det ble mye bedre enn jeg hadde trodd! Over skoskapet skal det henges speil som også hjelper på større romfølelse.

 

Knaggrekken spraymalte jeg først hvit også ett strøk med granitt spray. Dørhåndtaket spraymalte jeg i matt sort og det ble superfint. De hadde en veldig gammel og slitt brunfarge.

Jeg vurderte å bytte ut denne marmor vasen men så tenkte jeg først å prøve å male den. Så da ble den også spraymalt i granitt spray. Den fikk noen strøk for å få frem effekten godt. Synes den ble ganske stilig.

Jeg er desverre ingen ekspert i å sy så istede for å trekke om puten som var på denne så fikk den rett og slett saueskinn på seg istede. Enkelt og greit.

 

Har du noen gode tips til hva man kan gjøre med smale rom?

 

SLIK TAR DU AVLEGGER AV PLANTER

Har du flere planter hjemme som du ønsker å formere? Det er mye enklere å formere planter enn hva mange trur. Ett tips er å vente til planten skal pottes om til større potte har planten din mange avleggere klar uten at den trenger stør potte så kan du bare såklart starte formeringen. Om planten din trenger større potte finner du ut når du løfter potten og ser under. Hvis det da stikker røtter ut av potten så er den klar for å få ny og større potte. Da vil du se at planten også vil begynne å vokse seg større om den også får litt vann og mye lys men ikke direkte sollys.

Her ser du en Eføy jeg nylig kjøpe og formerte. Så nå har jeg 2 nye planter.

Når jeg kjøpte denne Eføy planten var den i den minste potten som du ser på bildet. Røttene på denne planten hang langt unnder potten så den har vært klar for større potte lenge! Og ettersom potten var ganske fyldig lagde jeg også en avlegger som fikk den potten som planten var i når jeg kjøpte den.

Det eneste du trenger når du skal lage avleggere er ny jord, en ren potte og lecasteiner eller perlite om du har det liggende. Men det er ikke noe du må ha om du bruker god plantejord. Har du begge delene kan du ha ett lite lag lecasteiner i bunn og bland litt perlite sammen med jorden. Har du bare leca så legger du ett lite lag i bunn og blander litt i jorden. Er steinene store så bør du knuse det du skal blande med jorden om potten du bruker er liten.

slik tar du avleggere

Ta planten ut av potten og finn ett sideskudd du ønsker å bruke. Ta ett godt grep rundt planten du skal ha og riv forsiktig eller klipp av. Har den da lange røtter kan du plante den direkte den nye potten med ny jord. Trenger den større røtter kan du også sette den i en liten vase med vann eller bare bruke kjøkkenglass til røttene har blitt større. Husk å bytt vann ca en gang i uken.

Røttene på planter tåler mye så ikke vær rett for å rive litt i de når du skal ta av en avlegger.

Det finnes mange måter du kan ta avleggere og stiklinger på og ofte varierer det ut fra hvilken plante du skal formere. Denne måten fungerer på alle planter som lager sideskudd. Jeg skal lage ett nytt innlegg snart der jeg kort forklarer om de aller fleste måtene å formere planter på.