DYRK DIN EGEN AVOKADOPLANTE

Avokado er ikke bare sunt og godt men selve avokadoplanten tar seg godt ut i stuen. Det tar ca 5 år før det kommer ut avokado på planten. I mellom tiden kan du jo bare nyte synet av den vakre planten. Bare husk å plasser de slik at de får mest mulig lys og varme! Spessielt om vinteren.

Mine er ikke plantet enda men den ene har nå kommet ganske langt i utviklingen og skal snart plantes. Når spiren først har begynt å komme opp så skal det vist ikke ta så lang tid før den kommer til det punktet der den skal plantes. Gleder meg til å plante de å følge med på utviklingen. Jeg kommer såklart til å dele prosessen med dere!

Slik dyrker du avokadoplante:

Kjøp gjerne fler enn en avokado for å være helt sikker på at du får en som blir å spire.

1 Del avokadoen i to uten å skade steinen.

Lag nå godt ut av avokadokjøttet og skyll steinen grundig. Alt fruktkjøttet må vekk for å forhindre at det blir mugg på stenen!

2 Stikk tre tannpirkere inn i steinen. 

Stikk dem inn fra hver sin kant i midten på steinen. Steinen er ikke helt rund, den har en spiss på den ene siden og er litt mer rund på den andre siden. Den runde siden skal ned i vannet.

3 Heng steinen i et glass med vann. 

Minst 1/3 av steinen må dekkes med vann.

4 Skift vann og skyll av steinen i friskt vann annenhver dag. 

Ikke bruk for kaldt vann. Du øker sjansen for at steinen spirer og trives dersom du tilfører steinen masse oksygen ved å skifte vann og fjerne belegget på steinen og i glasset så ofte som mulig.

5 Spiring.

Etter ca 4-6 uker skal steinen sakte sprekke opp på langs. Etterhvert kan du se at det kommer ut en grønn spire som strekker seg oppover, og en rot som går ned i vannet. I tillegg kommer det brune skallet på steinen til å flasse av.

6 Sett planten i jord.

Når spiren har fått noen blader og roten har blitt stor kan du plante avokadoplanten over i en potte med jord.

Bruk en potte med minst 10 cm diameter, og næringsrik jord. Lag et stort hull i jorden og sett roten ned. Begynn så forsiktig å fylle på med jord rundt roten, vær veldig forsiktig så du ikke knekker roten. Fyll opp jord til ca midten av steinen.

7 Toppe planten.

Det kan være lurt å toppe planten over tredje eller fjerde bladet for å få den til å lage flere grener. Da kniper man av det øverste toppskuddet av planten og lar de nederste bladene være. Man kan være nødt til å gjøre dette flere ganger før planten velger å lage grener.

10. Potte om.

Avokadoplanten vil ha større potte og mer jord etterhvert. Du vet at den vil ha mer plass dersom røttene kommer ut av hullet under potten eller hvis planten ser ut til å slutte å vokse. Det vanligste er at den vil ha større potte ca. en gang i året.

 

Har du avokadoplante hjemme?

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg